glava

kje smo
Domov

zdravilne rastline
O nas

forum
Kje smo

galerija
Ponudba

vrt
Zeliščni
 vrt


novice
Delavnice

o
             nas
Zdravilne
rastline

spletni dnevnik
Zapisi

izdelki
Forum

delavnice
Galerija

povezave Povezave


Hrast

Dob (Quercus robur) in Graden (Quercus petraea)

hrast-list
Eno izmed najbolj cenjenih in najlepših dreves na Goričkem je hrast. V zdravilne in tudi druge namene se enakovredno uporabljata dob (Quercus robur) in graden (Quercus petraea), obe naši najpogostejši vrsti hrasta.

Opis: do 50 m visoko drevo, ki doživi 1000 let. Listi so pernato deljeni, plodovi (žir) jajčaste oblike s kapico. Dob ima listni pecelj krajši od 1 cm, graden daljšega (1–2,5 cm). Plodovi doba imajo dolg pecelj, plodovi gradna pa kratkega (so skoraj sedeči). Na hrastih pogosto najdemo okrogle šiške.


hrast-šiška1hrast-šiška2


Rastišče: dob najraje raste v bližini vode, po dobravah (ime), ob rekah in potokih, po ravnicah z visoko podtalnico. Graden ima raje suha rastišča in je pogosto drevo goričkih gričev. Obe vrsti potrebujeta v mladosti dovolj svetlobe za svojo rast.

Uporaba: hrastova skorja vsebuje veliko čreslovin. Čreslovine krčijo tkivo, zaustavljajo krvavitve, sušijo tkiva, odpravljajo srbenje in pospešujejo celjenje ran. Zunanje uporabljamo hrastovo skorjo (tudi šiške) za izpiranje ran (gnojnih), kožnih izpuščajev, potnih nog, hemoroidov. Notranje pomaga pri driskah. Če olupljene, razdrobljene želode prepražimo, dobimo želodovo kavo. Čreslovine iz hrastove skorje se uporabljajo za strojenje usnja. Hrastov les je eden najbolj cenjenih, najlepših in uporabnih lesov. Uporaben tako za gradnjo kot za izdelovanje pohištva in sodov. Čreslovine dajo pijačam, ki zorijo v hrastovih sodih, poseben okus. To s pridom uporabljajo vinarji in žganjarji.

hrast-skorja

Recept: prevretek iz hrastove skorje

0,5 l vode zavremo, dodamo 2 žlici hrastove skorje in kuhamo 15–20 minut, potem precedimo, ohladimo in uporabimo.

Zanimivost: želod se že od nekdaj uporablja za prehrano živali, predvsem svinj. Ker vsebuje mnogo grenkih snovi, v nepredelani obliki ni primeren za prehrano ljudi. Razgrenimo ga na sledeči način: želodom odstranimo lupino, jih razdrobimo (grobo zmeljemo) in namakamo v vodi. Dvakrat na dan vodo odcedimo in dodamo novo. To ponavljamo tako dolgo, dokler želod ne izgubi grenak okus. Po navadi 3 do 4 dni. Razgrenjen želod lahko uporabljamo za pripravo jedi, enako kot moko iz žitaric.

hrast-Trdkova


 seznam rastlin  nazaj na seznam rastlin

Creative Commons License


domov